Uniforma

Este o ţinută pentru joc şi pentru muncă. Este un simbol al virtuţior ce trebuiesc dobândite. Este un simbol al sărăciei, emblema unei misiuni. Cercetăşia are o lege, trei principii, un mesaj de transmis, iar uniforma este steagul acestui mesaj. Este semnul unei comunitaţi, te smulge din mulţime simbolizând unitatea mişcării. Este o chemare pentru alţii. Ea este tip, pentru fiecare ramura in parte, procurata prin asociatie.

Pentru Lupisori si Pui de lup, uniforma este compusa din: camasa bleu (tip scoala), pantalon pana la genunchi bleumarin, bereta bleumarin si pulovar bleumarin.

Pentru Cercetasi camasa este bej (cu epoleti si buzunare), iar pentru cercetase camasa este bleu. Pantalonul este pana la genunchi sau lung, pentru baieti, de culoare bleumarin. La fete, pantalonul este lung sau pantalon-fusta, tot de culoare bleumarin. Pulovarul este tot bleumarin, la fel ca si bereta.

Cravata si insemnele se primesc la timpul oportun.

Incaltamintea este sobra, tip gheata de munte.

Stilul

Este ansamblul normelor prin care cercetăşia se deosebeşte de orice altceva: disciplină, spiritualitate, punctualitate, pedagogie, plan tehnic, buna dispozitie, trecerea cu usurinta peste dificultati etc.

Ceremonialul

Este un ansamblu de cuvinte, atitudini, gesturi, care exprimă evenimente importante din viaţa mişcării Există următoarele tipuri de ceremoniale: al promisiunii, al investirii, al numirii, al ridicării steagurilor, al trecerii de la lupişori la cercetaşi, şi de la cercetaşi la drumeti. Sa fie facute solemn si bine.

Clasele şi brevetele

Sunt un resort pedagogic prin care se stimulează formarea personală şi angajarea în cercetăşie prin funcţii şi posturi de acţiune.